Een kopergravure uit Wallhausens werk Instruction des principes et fondements de la cavallerie, dat in 1621 door Van Aelst werd gedrukt.

De eerste boekdrukken van Zutphen

In het middeleeuwse gasthuis aan de Spiegelstraat is het Regionaal Archief Zutphen gevestigd. Hier worden op zaterdag 10 en zondag 11 september (Open Monumentendagen) de allereerste boekdrukken van Zutphen tentoongesteld van boekdrukkers Thiman en Andries. Thiman drukte in 1518 het kleine stichtelijke boekje Costelike scat der geesteliker rijckdoem. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog drukte Andries tussen 1606 en 1630 vooral veel werken over krijgskunst met prachtige kopergravures. Al deze boeken werden met de hand gedrukt: een enorm karwei!

Uitgekeken bij deze tentoonstelling? Volg dan de rondleiding om te zien hoe deze boeken en veel andere archiefstukken in het archiefdepot onder de beste klimatologische omstandigheden worden bewaard.

En als u nóg meer wilt weten, kunt u dit weekend voor het eerst de Zutphense Erfgoedpublicatie kopen, geschreven door Marjolein Koudstaal: ‘Dit is geprint toe Zutphen’. Thiman en Van Aelst, de eerste Zutphense boekdrukkers in de 16de en 17de eeuw.

Contact

Address:
Regionaal Archief Zutphen
Spiegelstraat 13
Zutphen
Plan your route

When

  • daily starting from September 10th, 2022 until September 11th, 2022from 12:00 to 17:00

Prices

  • Free

Location

Take a look