tuinvanepicurus-iz-1_502015132.jpg
Sorry, this event is not available anymore

Filosofievakantie: De tuin van Epicurus

Verlangen naar een goed gesprek met vrienden. Verlangen naar eenvoud. En verlangen naar aandacht voor je mogelijkheden en gedachten. Wie verla…

Read more

Verlangen naar een goed gesprek met vrienden. Verlangen naar eenvoud. En verlangen naar aandacht voor je mogelijkheden en gedachten. Wie verlangt hier niet naar? Dit is ook precies wat de filosoof Epicurus voor ogen had toen hij in 307 v. C. een huis kocht in Athene met een grote ommuurde tuin. Daar gaf hij colleges en vormde met vrienden een bijzondere leefgemeenschap waarbij de vraag ‘hoe te leven?’ centraal stond. Streven naar geluk, eenvoud en genieten stonden voorop. Onder ‘geluk’ verstaat Epicurus een leven met zo min mogelijk angst, onlust en pijn. In plaats daarvan gaat het om het leven van je mogelijkheden. Zo’n manier van leven kunnen we zelf vormgeven, waarbij vriendschap een belangrijke rol speelt. Maar ook het ontwikkelen van praktische kennis om rechtvaardig, moedig en wijs te zijn. En het besef dat ons leven tijdelijk is en altijd gekleurd wordt door dit tijdsbesef.

De school van Epicurus wordt ook wel ‘de tuin’ genoemd. Geïnspireerd op Epicurus biedt Dat Bolwerck een bijzondere filosofie-driedaagse aan onder leiding van filosoof Corrie Haverkort, in onze ommuurde stadstuin. Iedere dag heeft een eigen thema waarbij het steeds gaat om de vraag naar een goed en gelukkig leven, een vraag die van alle tijden is. Naast Epicurus wordt ook geput uit het werk van Aristoteles en worden hedendaagse filosofen aangehaald.

De workshop vindt plaats vanaf 20 juli tot 22 juli, elke dag om 10:00 tot 16:30

Read less

Prices

  • Regular€425.00

Location