5x Speciaalbieren in Zutphen

Local Tim Versteeg kun je gerust een rasechte speciaalbier liefhebber noemen. Het eerste wat hij deed toen hij in Zutphen kwam wonen, was op zoek gaan naar een lokaal speciaalbiertje. In dit artikel deelt hij zijn favoriete plekken in Zutphen voor het drinken of kopen van bier dat nét even anders is.

De liefde voor speciaalbieren ligt voor Tim niet alleen in de smaak, maar ook in het verhaal erachter. Hij laat zich graag vertellen hoe en waar een speciaalbiertje is gemaakt: hoe lokaler, hoe beter. Wanneer hij een restaurant bezoekt met een specifieke wereldkeuken, dan proeft hij het liefst het meest lokale biertje uit dat land. Peroni bij Vaticano, een Efes biertje bij restaurant Efeze of een Guinness bij Uffie’s. Toen hij in december 2020 in Zutphen kwam wonen, was een echt lokaal biertje het eerste wat hij kocht. Tim: “Gewoon om even te proeven wat ze hier maken.”

Speciaalbier in de zon

Eén van de dingen waar Tim direct door gecharmeerd was toen hij in Zutphen kwam wonen, was de lange strook aan terrassen op de Houtmarkt en Groenmarkt. “Het geeft direct een vakantiegevoel”, vertelt hij. “Zoiets vind je niet zo snel in andere steden.”

Hij drinkt graag Indian Pale Ale (IPA) speciaalbier. IPA onderscheidt zich door de fruitige, frisse en bloemige smaak.​​ Op een zinderende zomeravond wanneer de terrassen al snel vol zitten, duikt Tim ook het liefst even een terras op om een biertje te drinken met vrienden. In dit artikel deelt hij de plekken waar hij het liefst komt voor speciaalbier in Zutphen.

Tip: zaterdag 18 en zondag 19 juni geniet je in het Vogelpark van de lekkerste speciaalbieren tijdens het jaarlijkse Speciaalbierfestival

1. Camelot

Naast dat Camelot een fijn terras heeft waar je ook op koudere dagen lekker droog en warm kunt zitten, hebben ze ook een groot aanbod aan speciaalbieren. Camelot schenkt maar liefst acht verschillende speciaalbieren van de tap. Op vier taps wisselen ze regelmatig van bier om zo altijd iets nieuws te kunnen schenken. Daarnaast hebben ze een vast assortiment van ruim 40 flesbieren koud staan, die ze ook weer aanvullen met een aantal wisselende speciaalbieren. Aan keuze geen gebrek dus, en zo kun je je altijd wel weer laten verrassen door een nieuw biertje.

Café Camelot, Groenmarkt 34 

2. Uffie's

Uffie's was het eerste restaurant waar Tim met z’n gezin ging zitten toen ze net in Zutphen kwamen wonen. Uffie's is geïnspireerd op een Engelse bruine pub en dan kan het ook niet anders dat je hier ook het Ierse Guinness bier kunt krijgen. Met een lekkere hamburger erbij - deze hebben ze ook in de vegetarische variant - is een gezellige avond bij Uffie's helemaal compleet. Dit eetcafé heeft momenteel vijf speciaalbieren op de tap: Guinness, Guilty Monkey Witte aap, Grimbergen Blond, Grimbergen Dubbel en Grolsch Weizen. Deze bieren worden regelmatig gewisseld.

Uffie's, Houtmarkt 71 

3. Hoppiness

Het is weliswaar geen café waar je speciaalbier kunt drinken op het terras, maar in deze winkel kun je wel terecht voor een breed aanbod aan speciaalbieren. Bij Hoppiness vind je maar liefst 500 verschillende speciaalbieren van over de hele wereld. Nog een leuke tip: je kunt hier mooie cadeaupakketten met speciaalbieren laten samenstellen, inclusief hapjes van lokale Zutphense ondernemers. Zoals noten van Noten&Zo of een goed stuk kaas van de Zuivelhoeve. Een typisch Zutphens cadeau en even iets anders dan een fles wijn.

Hoppiness Speciaalbieren, Paardenwal 5

4. De Deur

Als je niet weet waar het zit kun je Café De Deur zo voorbij lopen op de Turfstraat. Maar dit café staat bekend als één van de gezelligste café’s van Zutphen en is zeker een bezoek waard. Niet voor niets heeft menig Zutphenees De Deur als stamkroeg. Op de tap heeft De Deur 6 bieren waarvan 4 speciaalbieren. Van een Brugse Zot en de Belgische Tripple bier Filou tot Texels speciaalbier. En natuurlijk kan Chamaven (zie tip 5) op de tap van dit typische Zutphense Café niet ontbreken.

Café De Deur, Turfstraat 1

5. Chamaven

Als je op zoek bent naar speciaalbier in Zutphen, dan hoef je niet lang te zoeken voordat je bij Chamaven uitkomt: de authentieke brouwerij op de Pollaan die opgezet is door een groep vrienden met een gezamenlijke passie. Wat leuk is aan Chamaven is dat je er een rondleiding kunt boeken - met vrienden bijvoorbeeld - en de brouwerij van dichtbij kunt bekijken en ervaren. Tim bezocht de brouwerij zelf ook met zijn zwager. Chamaven werkt op dit moment aan de lancering van een heerlijk Zutphens zomerbiertje dat Tim al even heeft mogen voorproeven. “Het is een heel erg lekker zomerbiertje dat perfect past binnen het smaakpallet waar ik van houd: een mooie subtiele citrussmaak. Met een slok van dit biertje waan je je direct op een zonovergoten terras op vakantie. Of, gewoon, op één van de terrassen op markten in Zutphen.”

Chamaven wordt onder andere geschonken bij Camelot en De Deur.

Overige horeca in Zutphen

Naast speciaalbieren staat er uiteraard nog veel meer op de kaart bij Zutphsense cafés en restaurants. Van Turks, Italiaans en Cubaans tot de geurige kruiden van de Marokkaanse keuken: aan veelzijdigheid aan (wereld)keukens geen gebrek. En als je een drankje wilt doen op een zonovergoten terras vol reuring en gezelligheid, ook dan heb je in Zutphen ook genoeg keus. Benieuwd naar het volledige horeca aanbod van deze mooie Hanzestad? Je vindt ze allemaal hier: www.inzutphen.nl/horeca