Hier moet je zijn voor lokale producten uit de streek

De donderdagmarkt slaat ze zelden over, ze weet de mooiste plekken in Zutphen te vinden en rijdt gerust een stukje om voor seizoensgebonden producten uit de streek. Local Jamilla deelt haar beste tips om lokaal en uit het seizoen te kunnen genieten van de mooiste producten in en rond Zutphen.

Als groot liefhebber van moestuinieren koopt Jamilla het liefst producten uit het seizoen. “Omdat ik zelf ook veel bezig ben met mijn moestuin, snap ik ook waarom bepaalde producten in een bepaald seizoen worden geoogst. Ik vind eten uit het seizoen ook veel smaakvoller en het stimuleert je ook meteen om meer lokaal, bewuster en duurzamer te kopen.” Waar komt Jamilla het liefst in Zutphen en omgeving voor verse noten, kruiden, een goed stuk vlees, koffie, thee en een goede wijn? Ze deelt haar beste tips.

“Ik ben vaak één van zijn eerste klanten terwijl hij alles nog aan het uitpakken is. Dan duikt hij direct de bus in want hij weet vaak wat ik wil hebben.”
 

Noten, kruiden en plasticvrije potjes

Als Jamilla op donderdag over de markt struint is ze helemaal in haar element. Ze slaat de markt zelden over en op iedere hoek van de straat komt ze bekenden tegen. Het liefst maakt ze regelmatig praatjes met de marktkoopmannen- en vrouwen en leert zo ook direct meer over de producten die ze koopt.

Pure Nootzaak
"Eén van mijn favoriete kramen op de donderdagmarkt is Pure Nootzaak. Daar verkopen ze een heel groot aanbod noten, zaden, superfoods en meer in potten. Bijna alles is daardoor ook meteen plasticvrij. Ik neem zelf mijn eigen potjes mee om mijn kruiden weer bij te vullen. Ook kom ik er graag voor de chocoladepasta, gezoet met dadels, en voor cashewnoten.

Planten- en kruidenkraam
“De plantenkraam op de donderdagmarkt is mijn favoriet voor mijn eigen kruidentuin”, vertelt ze. “De kraam is heel groot en vooral bekend om z’n vele, prachtige planten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je daar ook hele mooie biologische kruiden en groenten kunt kopen om te planten in je eigen
(moes)tuin.”

Ook lekker voor noten, kruiden en meer:
Noten&Zo - Lange Hofstraat 34
Pure Taste - Korte Hofstraat 16
Odin - Spittaalstraat 22
De Koehoorn - Dieserstraat 33
Supernatuur - Lange Hofstraat 21

Een goed stuk vlees


Lombok
Jamilla haalt een goed stuk vlees graag bij de kraam Lombok op de donderdagmarkt. "In de winter elke week rookworst en stoofvlees en in de
zomer lekker burgers voor op de barbecue. Ook heel lekker zijn de vleeswaren, vooral de salami van lamsvlees. Die gebruik ik voor op de pizza.”

“Arno - de man achter de kraam - is heel gezellig en maakt altijd een praatje. Ik ben vaak één van zijn eerste klanten terwijl hij alles nog aan het uitpakken is. Dan duikt hij direct de bus in want hij weet vaak wat ik wil hebben. Wat ik ook heerlijk vind is de geit in blik. Zo handig om in de voorraadkast te hebben. Arno bereid het helemaal zelf en laat het duurzaam inblikken, het is super lekker."

Ook lekker voor een goed stuk vlees:
Van Dam Keurslager - Laarstraat 3
Poeliersbedrijf Tomassen - Lange Hofstraat 28

Kaas en zuivel

Boerderijwinkel Den4akker in Vierrakker is een plek waar Jamilla graag komt. Hier haalt ze het liefst vla - “Die is daar heel lekker” en verschillende kaasjes. “Mijn dochter Amber wil daar ook vaak een ijsje eten en ze kan er heerlijk in de speeltuin spelen. Bij de boerderijwinkel vind je op het land ook een grote speeltuin, diertjes en kleine kabouterhuisje die je kunt bekijken. Een hele leuke plek om ook met kinderen naartoe te gaan."

Boerderijwinkel Den4akker - Kapelweg 14

Verse en lokale groenten en fruit

Hoewel Jamilla gerust een blokje om rijdt voor de beste producten uit de streek, hoeft ze voor verse groenten en fruit niet ver te lopen van haar huis. Een paar deuren naast haar huis in de Hoven zit de groente kraam van Groenenfruitig.nl . Je kunt hier groenten, fruit en aardappelen kopen, of pakketten zoals fruit- of soepboxen. De schoonzoon van de oorspronkelijke eigenaar - Familiebedrijf Klaassen - heeft het concept vernieuwd. Het is een echt familiebedrijf. Bestellen kan via de webshop, Whatsapp, via de mail of telefonisch en je versproducten worden gratis in Zutphen en omgeving bezorgd. Als je voor 16:00 uur besteld, heb je het de volgende dag in huis. Afhalen is op vaste tijden ook mogelijk aan de Weg naar Voorst.

Jamilla: “De eigenaar haalt - afhankelijk van het seizoen - ook producten uit de streek of van eigen land en alles is super vers en heel betaalbaar. Je ziet echt dat hij er met passie staat. Groen en Fruitig werkt ook met een lage voorraad en korte doorlooptijd waardoor er bijna geen verspilling is. Ze gebruiken weinig verpakkingsmateriaal en de dozen en kisten worden hergebruikt. Ik vind het een heel mooi concept en ik kom er heel graag.”

Groen en Fruitig - Weg naar Voorst 76

Koffie en thee

Wie het over koffie en thee heeft, kan niet om de Pelikaan heen. Al sinds jaar en dag is De Pelikaan landelijk geroemd om z’n uitmuntende koffie- en thee specialiteiten en ambacht. Als Jamilla koffie en thee voor thuis nodig heeft, is de Pelikaan vaste prik. “Ik haal er standaard een pak Arabica van een kilo, die schenken ze ook zelf als je er een kopje koffie gaat drinken en het is echt goede koffie. Ik koop er ook graag chocolade koffieboontjes. En natuurlijk de theeën - daar zijn ze in gespecialiseerd. De Pelikaan is één van die tentjes waarbij ik voel: wat is het toch heerlijk om in Zutphen te wonen.”

De Pelikaan - Pelikaanstraat 9

Naast koffie en thee bij de Pelikaan, kun je voor bijzondere specialiteiten in Zutphen ook terecht bij Van Rossum's Koffie en Kaldi. 
Van Rossum's Koffie - Turfstraat 10
Kaldi Koffie - Sprongstraat 15

Lokale wijnen

In Zutphen aan goede wijnen geen gebrek. Wijnmaker Neleman - landelijk bekend om zijn goede biologische wijnen - heeft hier één van de drie brandstores zitten. Ook Schaapveld is bekend om zijn prachtige pand en goede wijnen. Maar als je echt wilt zien hoe Achterhoekse wijnen worden gemaakt, dan is De Fiere Wijnakker een bezoek waard. “Ik ben hier zelf een keer geweest en het was echt heel mooi en gezellig”, vertelt Jamilla. “Weinig mensen weten dat het er is, ik kwam er ook via via achter maar het is echt een heel mooi initiatief en een bezoek waard.” Op eeuwenoude rivierklei van de IJssel staan maar liefst tweeduizend wijnranken van verschillende druivenrassen.

De Fiere Wijnakker - Vierakkersestraatweg 8
Neleman - Groenmarkt 10
Schaapveld - Pelikaanstraat 4a