Woonwinkelen in Zutphen

Zutphen staat bekend om de vele unieke winkels die je nergens anders tegenkomt, waaronder kledingboetieks, schoenenzaken en conceptstores. Maar wist je dat je in het historische centrum van deze stad ook op het gebied van wonen en inrichting unieke zaken vindt? Hier vind je allerlei producten om je huis sfeervol en persoonlijk in te richten. Van meubels, bedden en verlichting, tot stoffen en woonaccessoires. Liefdevol gemaakt, creatief uitgedacht, met zorg samengebracht, duurzaam en op maat geproduceerd. Zoek je dus iets orgineels en van goede kwaliteit voor in je woning, kom dan eens woonwinkelen in het centrum van Zutphen. We hebben hieronder zeven woonwinkels voor je op een rij gezet.

Ecolinde

Ecoline is gespecialiseerd in biologische producten voor de slaapkamer. Van bedden, matrassen en slaapbanken tot kussens en dekbedden. Veel matrassen die ze verkopen zijn gemaakt van sap van de rubberboom, de basis van natuurlatex. Door dit materiaal zijn deze matrassen soepel, ondersteunend en comfortabel. Onbekend terrein voor veel mensen. Want hoe vaak koop je nou een bed? Daarom kan je bij Ecolinde terecht voor vakkundig advies. Oprichter Irene Rutjes: “We werken met natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, hennep, natuurlatex en wol. Altijd biologisch en fairtrade. Dankzij ons ambachtelijke handwerk kunnen we voor iedereen een passend matras, dekbed en kussen maken.”

Ecolinde - Groenmarkt 1 

Huis met de Luiken

De bijzondere, vaak kleurrijke meubels van het Huis met de Luiken vertellen ieder een eigen verhaal. Ingenieus gelaste ruitvormige en driehoekige lampen van een Rietveld-kunstenaar hangen nu in de keuken bij een gezin. Een comfortabel fauteuil van een ontwerper uit Noordwolde vond zijn weg naar het huis van een jong stel. Gemaakt van hout, lui van vorm, de stoel van een Vordense vakvrouw staat in de spreekkamer van een adviseur. Met zichtbaar plezier verzamelen Vincent Thunnissen en Marijn de Ronde unieke objecten voor elke liefhebber. De ontwerpkwaliteit en het vakmanschap tonen zich tot in de kleinste details. Zulke meubelstukken in huis halen is puur genieten.

Huis met de Luiken - Groenmarkt 5 

Ton Westerik

Je huis goed en prettig verlichten is een vak apart. Voor lichtadvies, lichtplannen en de mooiste (design)lampen ben je bij Ton Westerik aan het juiste adres. Lichtmeester Westerik werkt vanaf de basis, ook als een huis of bedrijf alleen nog op tekening bestaat. Ton: “Een ruimte komt in balans als zij goed wordt ingevuld met licht. Vanaf welke punten wil je licht laten stralen, tot welke hoogte? Vanaf daar kijken we verder. Waar breng je accenten aan? Voeg je mooie decoratieve lampen toe als eyecatcher? Wil je ergens extra helder licht of knus sfeerlicht?”

Ton Westerik - Houtmarkt 63 

ByNord

Meubels, servies, verlichting, kussen en kleden, maar ook kleding en accessoires. Bij Bynord vind je producten die rust en eenvoud uitstralen en vaak gemaakt zijn met warme materialen en structuren. De meeste items komen uit de noordelijke landen als Denemarken en Nederland. Inge de Beer, eigenaresse ByNord: “Wij laten zien dat stijlen goed combineren: strak en landelijk of vintage en modern. Door te variëren breng je smaakverschillen juist mooi samen. Voor advies over onze handgeweven op maat gemaakte wollen vloerkleden, kom ik zelf thuis inmeten. Zo zie ik jouw omgeving en leer ik jouw smaak kennen. Want een aanschaf waar je lang plezier van wil hebben, moet helemaal kloppen.”

ByNord - Lange Hofstraat 16a 

Stilleven

Bij Stilleven aan de Houtmarkt vind je allerlei items voor je huis en voor jezelf. Meubels, accessoires, vloerkleden, verlichting, maar ook kleding en sieraden. En heel handig: bij Stilleven bieden ze ook interieuradvies. Eigenaresse Mera Martinot: “Ik breng stilte in interieurs, dan ontstaat de ruimte om dichtbij jezelf te komen. Ruimte is zo waardevol: in je huis, in je hoofd. Natuurlijke ruimte – de natuur – is de basis waaruit alles ontstaat. Design en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze meubels en accessoires zijn op alle fronten eerlijk. De verstilling zie je terug in de strakke designs en natuurlijke materialen.”

Stilleven - Houtmarkt 73  

Lein&Co.

Als je de atelierweekend Lein&Co. binnenloopt, krijg je spontaan zin om je oude meubels in een nieuw jasje te steken. De dierbare stoel van je vader of een vondst van de kringloop. Bij Lein&Co. geven ze meubelstukken een heel nieuw leven. Eigenaresse Lein Hormann-Spieker: “Op maat gemaakte voetenbanken, stof op de muur, fleurige kussens – bij ons geldt: zoveel wensen, zoveel mogelijkheden. Maatwerk hoeft niet duur te zijn, met de mooiste stoffen, linten en kwastjes maken we unieke blikvangers. Door mee te denken over rijk kleurgebruik en smaakvolle combinaties, helpen we klanten hun persoonlijke interieur te vormen. Dat mensen mij toelaten in hun huis, maakt mijn creatieve werk heel dankbaar. Passie en precisie maken van handwerk is echt liefdewerk.”

Lein&Co. - Lange Hofstraat 29

Le Rideau

Le Rideau Wooninterieur is een specialist op interieurgebied. Le Rideau is museaal en huiselijk tegelijk. Met rijk geborduurde gordijnstoffen, eerlijke weefsels, stoffering en bekleding waarmee je je huis als een jas laat passen. “Ik help een idee tastbaar maken door persoonlijke gesprekken”, zegt Corinne van Dijk, samen met haar man Libbe eigenaar van Le Rideau. “Dat helpt je keuzes te maken die de aankleding van je huis bepalen. Zodat je kiest voor kleuren, combinaties en stoffen die jouw persoonlijkheid ademen. Om je in je huis goed te voelen en een welkome plek te bieden.”

Le Rideau - Oudewand 39

Fotografie: Lizzy Dogterom
Illustratie: MNDAY