Ontdek onze Hanzestad

Ontdek onze Hanzestad

Ontdek het échte Zutphen met een stadswandeling op eigen houtje of met een gids.

Bekijk de mogelijkheden

Verrassend winkelen

Verrassend winkelen

Winkelen in Zutphen is verrassend leuk. Ontdek zelf de boetieks, speciaalzaken en eigenzinnige shops.

Bekijk het aanbod

Blijf een nachtje slapen

Blijf een nachtje slapen

Ontdek Zutphen tijdens een heerlijk weekendje weg in een hotel, b&b of op de camping.

Boek je overnachting

Op zoek naar een geheime uitgang in het Hanze Escape Event. De diepte in tijdens het Hanze Symposium. Unieke topstukken uit de Hanzetijd bewonderen in het museum. En lekker uit je dak gaan tijdens 24 uur Hanze. Dit jaar viert Zutphen uitgebreid ‘de Hanze’, samen met acht andere Hanzesteden – Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle. Het is een ode aan de Hanzetijd – dé gouden eeuw van Zutphen - met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten voor jong en oud, gedurende het hele jaar. Eén ding is zeker: in Zutphen is dit jaar ‘van alles aan de Hanze’.  

Zutphen, stad voor smaakmakers en fijnproevers, viert dit jaar het Hanzejaar, samen met acht andere Hanzesteden: Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle. Deze ‘parels in het oosten’ zijn al meer dan 800 jaar verbonden door water en historie, uitblinkend in bedrijvigheid en gastvrijheid. Zonder de Hanze waren deze steden nooit uitgegroeid tot wat ze nu zijn. Het was de samenwerking van de Hanze die de basis legde voor de handel. Die bracht rijkdom, waardoor de plaatsen zich konden ontwikkelen tot machtige steden. Een groot deel van die welvaart is nog steeds in de Hanzesteden – zeker ook in Zutphen - terug te zien: de statige koopmanshuizen, torens en de vestingwerken. 

Agenda Hanzejaar

Hanzesong Hanzejaar 2023 Zutphen

Speciaal voor het Hanzejaar maakte PJOTR het nummer ‘Welkom in de stad’, een ode aan Zutphen en 800 jaar Hanze.

HIGHLIGHTS HANZEJAAR

Een greep uit de vele activiteiten en evenementen tijdens het Hanzejaar

3D Hanze Streetart Route

De beste (inter)nationale 3D Street Painters brengen de Hanzetijd in Zutphen tot leven met zes levensgrote 3D kunstwerken in het centrum van de stad. Een koggeschip in de oude haven, een voorraadkelder met goederen die verhandeld werden of een weergave van de stad uit de Hanzetijd: tijdens de 3D Hanze Streetart Route kan jong en oud de Hanzetijd beleven. Ga in het kunstwerk staan en laat je fotograferen, zo lijkt het net of je onderdeel bent van de 3D street painting!

Van 1 met t/m 14 mei gaan de makers aan de slag en kun je meekijken hoe de kunstwerken op de verschillende locaties gecreëerd worden. Vanaf 15 mei t/m 31 juli kun je alle kunstwerken verdeeld over de stad bekijken. Meer informatie

1 mei t/m 31 juli - Binnenstad Zutphen

Dinner In the Sky

Dinner in the Sky komt naar Zutphen! Tijdens het Hanzejaar 2023 geniet je 50 meter zwevend boven de oude Hanzestad van heerlijke gerechten, mooie wijnen en spectaculaire uitzichten. Eten op grote hoogte vraagt om de allerbeste chef-koks. Speciaal voor Dinner In The Sky Zutphen hebben we een unieke samenwerking van twee sterrenchefs: Niels van Dooijeweert, chef-kok van het Broederenklooster in Zutphen en Zutphenaar Peter Gast van restaurant Graphite (Michelinster) in Amsterdam.

Zodra je hebt plaatsgenomen in dit “vliegende” restaurant zul je merken dat aan alles is gedacht; van de dj die zorgt voor sfeer, de sommelier die alvast de wijnen inschenkt tot de sterrenchefs die alvast de amuse serveren. Na een spannende countdown “lift” onze speciale kraan je met je partner, familie of zakelijk gezelschap naar spectaculaire hoogtes en gaat je life cooking experience in the sky echt beginnen. Meer informatie

22 juni - s' Gravenhof

Weight of Water

Je bent uitgenodigd voor een spectaculaire voorstelling die letterlijk op het water van de IJssel gespeeld gaat worden. De rivier, die 6 historische Hanzesteden met elkaar verbindt, speelt een belangrijke rol bij ons verleden en water is een uitdaging voor onze toekomst. 6 Dansers spelen gevaarlijk met evenwicht en dagen elkaar uit op een drijvende trap. Daarbij halen ze trucs uit waarbij je ogen te kort komt. Vanaf de kade wordt de voorstelling begeleid met live muziek.

De varende trap Triomf van beeldend kunstenaar/architect Rob van Dam is inspiratiebron voor The Weight of Water een spannende en poëtische dans/circusvoorstelling op het water. Strak wit vormgegeven en imposant ogend, zorgt de deinende trap voor een labiel evenwicht. Er hoeft zich maar één van de opvarenden naar de andere kant te verplaatsen en het geheel kantelt. In de dans op de varende trap staat dus veel op het spel: de zes performers moeten onmiddellijk reageren op de beweging van elkaar en het object. Het laat zo een streven naar macht zien, maar toont ook de afhankelijkheid. Meer informatie

16 en 17 september - Jachthaven Noorderhaven

  

NIEUWS

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen tijdens het Hanzejaar in Zutphen.