Ontmoet de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor

Zutphen viert in 2023 samen met acht andere Hanzesteden – Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle – het Hanzejaar. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanzetijd, met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Bewoners, ondernemers en bezoekers zijn van harte welkom om mee te doen.

Deze Hanzesteden zijn negen parels in het oosten. Al meer dan 800 jaar zijn zij verbonden door water en historie, uitblinkend in bedrijvigheid en gastvrijheid. Zonder de Hanze waren deze steden nooit uitgegroeid tot wat ze nu zijn. Het was de samenwerking van de Hanze die de basis heeft gelegd voor de handel. Die bracht rijkdom, waardoor de plaatsen zich konden ontwikkelen tot machtige steden. Een groot deel van die welvaart is nog steeds in de Hanzesteden terug te zien: de statige koopmanshuizen, torens en de vestingwerken. In 2023 staat de Hanze in alle Hanzesteden centraal. Ook in Zutphen is er gedurende het hele jaar een bijzonder programma, zodat iedereen kan ervaren hoe dit 800-jarige gedachtegoed nog steeds inspiratie biedt voor vandaag en voor de toekomst.

In alle Hanzesteden is er een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Van kleine lokale activiteiten tot grote eenmalige events. Elke stad geeft hier eigen invulling aan. Wethouder Rick Verschure: “De Hanze is nog steeds springlevend – zeker ook in de gemeente Zutphen. Dat willen we graag samen vieren met alle wijken in onze gemeente. We roepen inwoners, organisaties, bedrijven en instellingen op om hun ideeën voor het Hanzejaar in te zenden. Hanze-activiteiten op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie zijn allemaal welkom.”

Subsidieregeling Hanzejaar Zutphen

Op 20 december 2022 heeft het college van burgermeester en wethouders de Subsidieregeling Hanzejaar gemeente Zutphen 2023 vastgesteld. Met de subsidieregeling voor evenementen en festivals kun je subsidie krijgen als je een evenement of activiteit organiseert speciaal voor het Hanzejaar 2023. 

Voorwaarden subsidieregeling
Aan de subsidie zijn voorwaarden verbonden. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de evenementen of activiteiten betekenis geven aan het verhaal van de Hanzesteden en die zichtbaar maken - vanuit het verleden, heden en de toekomst. En dat ze bijdragen aan bewegen, ontmoeten, verbinding, betrokkenheid, trots en kennis en ervaring over het thema Hanze bij inwoners en bezoekers. Voor alle voorwaarden en bepalingen kun je terecht op de volgende pagina: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-571531.html

Dinner in the Sky

Dinner in the Sky komt naar Zutphen! Tijdens het Hanzejaar 2023 geniet je 50 meter zwevend boven de oude Hanzestad van heerlijke gerechten, mooie wijnen en spectaculaire uitzichten. Eten op grote hoogte vraagt om de allerbeste chef-koks. Speciaal voor Dinner In The Sky Zutphen hebben we een unieke samenwerking van twee sterrenchefs: Niels van Dooijeweert, chef-kok van het Broederenklooster in Zutphen en Zutphenaar Peter Gast van restaurant Graphite (Michelinster) in Amsterdam.

Je beleving begint met een uitgebreide ontvangst met bubbles & bites. Zodra je hebt plaatsgenomen in dit “vliegende” restaurant zul je merken dat aan alles is gedacht; van de dj die zorgt voor sfeer, de sommelier die alvast de wijnen inschenkt tot de sterrenchefs die alvast de amuse serveren. Na een spannende countdown “lift” onze speciale kraan je met je partner, familie of zakelijk gezelschap naar spectaculaire hoogtes en gaat je life cooking experience in the sky echt beginnen. De chefkoks en hun team zorgen ervoor dat het je aan niets zal onbreken dus “sit back and enjoy your flight”.


 

BLIJF OP DE HOOGTE

Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws rondom het Hanzejaar in 2023 en als eerste de mogelijkheid krijgen om tickets te kopen voor Dinner in the Sky? Schrijf je dan hier in voor de Hanzejaar 2023 nieuwsbrief!

Downloads

Wil je meer informatie over het Hanzejaar 2023? Hieronder vind je het bidbook en de huisstijl voor dit themajaar.

 

AGENDA

Het Hanzejaar 2023 wordt het hele jaar gevierd met tal van evenementen en activiteiten. Hieronder vind je een overzicht (wordt aangevuld).

Wat zoek je

Filter op datum

3 resultaten