Ontdek onze Hanzestad

Ontdek onze Hanzestad

Ontdek het échte Zutphen met een stadswandeling op eigen houtje of met een gids.

Bekijk de mogelijkheden

Verrassend winkelen

Verrassend winkelen

Winkelen in Zutphen is verrassend leuk. Ontdek zelf de boetieks, speciaalzaken en eigenzinnige shops.

Bekijk het aanbod

Blijf een nachtje slapen

Blijf een nachtje slapen

Ontdek Zutphen tijdens een heerlijk weekendje weg in een hotel, b&b of op de camping.

Boek je overnachting

Op zoek naar een geheime uitgang in het Hanze Escape Event. De diepte in tijdens het Hanze Symposium. Unieke topstukken uit de Hanzetijd bewonderen in het museum. En lekker uit je dak gaan tijdens 24 uur Hanze. Dit jaar viert Zutphen uitgebreid ‘de Hanze’, samen met acht andere Hanzesteden – Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle. Het is een ode aan de Hanzetijd – dé gouden eeuw van Zutphen - met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten voor jong en oud, gedurende het hele jaar. Eén ding is zeker: in Zutphen is dit jaar ‘van alles aan de Hanze’.  

Zutphen, stad voor smaakmakers en fijnproevers, viert dit jaar het Hanzejaar, samen met acht andere Hanzesteden: Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle. Deze ‘parels in het oosten’ zijn al meer dan 800 jaar verbonden door water en historie, uitblinkend in bedrijvigheid en gastvrijheid. Zonder de Hanze waren deze steden nooit uitgegroeid tot wat ze nu zijn. Het was de samenwerking van de Hanze die de basis legde voor de handel. Die bracht rijkdom, waardoor de plaatsen zich konden ontwikkelen tot machtige steden. Een groot deel van die welvaart is nog steeds in de Hanzesteden – zeker ook in Zutphen - terug te zien: de statige koopmanshuizen, torens en de vestingwerken. 

Agenda Hanzejaar

Hanzesong Hanzejaar 2023 Zutphen

Speciaal voor het Hanzejaar maakte PJOTR het nummer ‘Welkom in de stad’, een ode aan Zutphen en 800 jaar Hanze.

HIGHLIGHTS HANZEJAAR

Een greep uit de vele activiteiten en evenementen tijdens het Hanzejaar

Kleur de Hanze

Aan het einde van het Hanzejaar vindt in 9 Hanzesteden het evenement Kleur de Hanze plaats. Dit spectaculaire lichtevent is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn 1 of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt jouw kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus jij kleurt zelf het Hanzepand! Hoe bijzonder is dat!

22 t/m 30 december // Binnenstad 

NIEUWS

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen tijdens het Hanzejaar in Zutphen.