Zutphense kunst tijdens Internationale Hanzedagen

Kunstenares Ria Maasdam vertegenwoordigt Zutphen met kunstwerk 'De verbinding'.

In maart schreven we een wedstrijd uit voor het creëren van een kunstwerk dat Zutphen zou vertegenwoordigen tijdens de Internationale Hanzedagen, 21 t/m 24 juni in Rostock, Duitsland. Het kunstwerk moest de verbinding tussen Zutphen en de Hanze, in het verleden of nu, verbeelden. Kunstenares Ria Maasdam won de wedstrijd en ging aan de slag met haar kunstwerk 'De Verbinding', dat in Rostock onderdeel is van de internationale tentoonstelling. 
In aanloop naar de Internationale Hanzedagen houden we je op de hoogte van de vorderingen van het kunstwerk en laten we natuurlijk ook het eindresultaat zien. 

Kunstwerk vol symboliek

Het kunstwerk van Ria Maasdam heeft vele symbolische uitingen. Zo is de basis van het kunstwerk een liggende knotwilg, een karakteristieke boom voor het waterlandschap als symbool voor flexibiliteit en tolerantie, eigenschappen waar Zutphen voor staat. De wortels en de takken symboliseren het verleden en de toekomst, in al hun diversiteit en mogelijkheden. 

In de stam wordt een uitholling gevormd: de kogge. Het handelsschip staat symbool voor de handel over water tussen de Hanzesteden, waarbij Zutphen belangrijk was voor het vervoer tussen Duitsland en de Noord- en Oostzee.

Met behulp van nieuwe technieken realiseert Ria Maasdam 3D-prints van de stadszegel en een oude munt. De oude munt herinnert aan de tijd dat Zutphen ook zelf haar munten sloeg, met daarnaast guldens en euro’s die een tijdslijn vormen naar het heden, een tijd waarin de handel veelal over land vervoerd wordt. 

De combinatie van het water, vervoer en verbinding zie je terug in IJsselbrug van Zutphen, die Maasdam door wilgentakken naar elkaar toe te buigen tot uiting brengt. Op de rand van de IJsselbrug van wilgentakken wordt een rand van cortenstaal geplaatst welke verwijst naar de renovatie van de IJsselbrug, die in 2017 gerealiseerd werd.

Kunstwerk in ontwikkeling

April - Aankomst knotwilg
De basis van het kunstwerk, de knotwilg, komt aan bij Ria Maasdam. Ze kan beginnen!

Om het kunstwerk goed voor te bereiden op alle weersomstandigheden pakte Ria Maasdam het kunstwerk op zo'n manier in dat het zelfs code oranje kan doorstaan. 

Mei - De kogge
Met behulp van een slijptol holt Ria Maasdam de wilgenstam uit en creëert zo de kogge.

Mei - Constructie van de IJsselbrug van wilgentakken
Om met wilgentakken de IJsselbrug te vormen moeten de takken gebogen worden. Om dit te kunnen doen moeten de wilgentakken goed nat zijn, anders breken ze wanneer je ze wilt buigen. Dus maakte Maasdam een regenpijp dicht, zodat er water in kan blijven staan en de takken goed nat kunnen worden. 

Voor de dikke takken is het daarnaast ook nog van belang dat ze warm zijn om ze beter te kunnen bewerken. Een hele klus dus!

Na het buigen moeten de takken een tijdje in de juiste vorm blijven liggen om te drogen, waarna ze eindelijk gebruikt kunnen worden bij het bouwen van de brug. 

Mei - Cortenstaal
Door gebruik te maken van cortenstaal als basis van de IJsselbrug verbindt Ria Maasdam het verleden met het heden.

Juni - Naar Duitsland
De expositie komt nu snel dichterbij en dus werd het tijd om 'De verbinding' naar Duitsland te vervoeren. In een busje werd het kunstwerk naar Rostock gebracht om daar geïnstalleerd te worden voor de expositie. Het Zutphense kunstwerk staat bij de ingang van het gebouw waar de internationale tentoonstelling is opgezet en met recht een eyecatcher en goed begin van de expositie.

Het is op de foto rechts goed te zien hoe de stadszegel (rood, aan de rechterkant bij de wortels van de wilg) en de munten geïntegreerd zijn in het kunstwerk. 

Over Ria Maasdam

Ria Maasdam woont en werkt in Hanzestad Zutphen. Ze heeft een voorliefde voor het gebruik van materialen waarin de tand des tijds te zien is. De kunstenares experimenteert met vorm, inhoud en techniek om tot beelden te komen die de dagelijkse realiteit in een ander perspectief zetten. Haar atelier is gevestigd naast de uiterwaarden van de IJssel, wat haar inspireerde tot het maken van het kunstwerk ‘De verbinding’.