Stadsavontuur

Heb je wel eens door Zutphen gewandeld en het gevoel gehad in een tijdmachine te willen stappen? Dat kan met het Stadsavontuur! Tijdens deze culturele speurtocht op zaterdagavond neem je een stap terug in de tijd en leren we jou in vogelvlucht over de laatste jaren van de 18e eeuw waar een hevige strijd losbarstte tussen Zutphense patriotten en Oranjegezinden. Een spannende strijd over macht, corruptie en burgers die dat niet meer pikten! In duo’s of kleine groepen ga je codes kraken, puzzels oplossen en ontdek je nieuwe plekken in de binnenstad. Ook ga je tijdens het Stadsavontuur een interactie aan met vijf nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte, speciaal voor Zutphen gemaakt!

 

 

Tickets

Tijdens het Stadsavontuur ben je geen toeschouwer maar deelnemer! Vanuit onze startlocatie, Rodetorenstraat 65, trek je met een speciaal vormgegeven krant de binnenstad in. Het Stadsavontuur brengt je op bijzondere plekken in Zutphen. Los puzzels op om te ontdekken wat de volgende locatie is die je na openingstijd mag beleven. Bij elke locatie ontgrendel je een nieuw stuk van het spannende verhaal over de strijd tussen de patriotten en orangisten.

Het Stadsavontuur speel je samen! Je kunt deelnemen in groepen vanaf 2 personen. Druk op de button hieronder en kies je datum en starttijd.

Koop je ticket hier

Praktische informatie

  • In verband met de moeilijkheidsgraad van de puzzels is de aanbevolen leeftijd 10+ jaar. Kinderen onder de 10 jaar hebben vrije toegang onder begeleiding.
  • De teksten en geluidsfragmenten zijn alleen in het Nederlands beschikbaar;
  • Niet alle locaties zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel of slecht ter been;
  • Je speelt het stadsavontuur vanaf 2 personen (maximaal 5), ben je nog opzoek naar een medespeler? Neem dan contact op met Buddy to Buddy.

Kunstenaars

Verwacht geen bordjes ‘verboden aan te raken’. Het Stadsavontuur laat zien dat kunst meer kan zijn dan een schilderij aan de muur. Dit zijn kunstwerken die je kunt beleven!  

  • Levendig water - Anne ten Ham

Het werk van Anne ten Ham (Bennekom, 1970) versmelt met haar omgeving, maar verandert daardoor ook de ervaring van die locatie dramatisch. Voor het Stadsavontuur doet Anne een verlichtende ingreep in een Rijksmonument uit 1549 die het publiek zal verstillen en (ook letterlijk) laat reflecteren.

  • The Shell that wanted to be in tune with the times - Jelle Mastenbroek

Jelle Mastenbroek (Groningen 1988) maakt installaties die doen denken aan speelklokken en levensgrote muziekdozen. Jelle heeft zich laten inspireren door een heel bijzonder en zeldzaam bouwwerk uit Zutphen. De intrigerende installatie komt tot leven door een handeling van de kijker en vertoont dan zijn muzikale aard.

  • De nieuwe Zutphense Courant - Loes Faber & Studio Corine van der Wal

Illustrator Loes Faber (Groningen, 1987) maakt samen met graphic design studio Corine van der Wal een nieuwe Zutphense Courant. In de krant zijn aanwijzingen verborgen waarmee je de raadsels en puzzels kunt oplossen. Maar bovenal is de krant een prachtig kunstwerkje, dat je mee naar huis mag nemen!

  • The feminist bookshop - May Heek

May Heek (1984, Apeldoorn) is een visueel onderzoeker. Haar werk gaat over zichtbare en onzichtbare kennis. In haar onderzoek naar de patriottentijd valt May een veelal masculiene geschiedenis op: geschreven door en voor mannen. May vraagt in de video installatie die zij voor het Stadsavontuur maakt, aandacht voor Freule Judith van Dorth èn Boekhandel De Leur & Van Pel, de eerste feministische boekwinkel van Zutphen.

  • The shooting game - Valentina Gal

De installatie van Valentina Gal (Silvolde, 1995) is gemaakt dankzij vernieuwende digitale technieken. De hyperrealistische digitale wereld maakt het steeds moeilijker om te bepalen wat ‘echt’ is. Je waant je even in een andere wereld, in dit geval die van de schutterijen.