Themajaar: 1572

Geboorte van Nederland

Geboorte van Nederland

Naar de landelijke themawebsite.

Geboortevannederland.nl >

Erfgoedcentrum Zutphen

Erfgoedcentrum Zutphen

Centrale organisatie 1572 in Zutphen.

Erfgoedcentrumzutphen.nl >

Meer informatie

Meer informatie

Heb je een vraag of initiatief, mail dan het Erfgoedcentrum Zutphen:

Mail naar erfgoed@zutphen.nl

450 jaar op zoek naar - Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid, Verscheidenheid

Het jaar 1572 is het begin van de ‘geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). Het was een heftige strijd. Elke stad in de Nederlanden speelde hierin zijn eigen rol en heeft zijn eigen historie. Sommigen bleven de landsheer, koning Filips II van Spanje, trouw. Anderen namen deel aan een opstand onder leiding van Willem van Oranje. Uit eigen beweging of noodgedwongen. Nu, 450 jaar later, kijken we terug en kijken we naar wat die tijd toen voor ons nu betekent.

Tussen 1572 en 2022 liggen 450 jaar, en de belangrijke waarden die toen zijn bevochten, worden dat nu ook nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid.
De vrijheid van de één is niet altijd de vrijheid van de ander. Sterker, waar de één spreekt over vrijheid neemt de ander het woord onvrijheid in de mond. Daarom ook ruimte voor het gesprek en bezinning over deze universele waarden; verdraagzaamheid en verbinding in vrijheid en verscheidenheid.

In Zutphen is het jaar 1572 een van de belangrijkste frontiersteden. De stad wordt twee maal veroverd alleen dat al staat diep in het stedelijk geheugen gegrift. Er zijn verhalen uit archieven, boeken en brieven. De bouw van de vesting veranderde de blik op de stad. De Spanjaardspoort een begrip in de stad. Wat gaan we samen beleven en doen dit jaar? Staan we stil bij de lichte of de schaduwzijden van de strijd? Gaan we debatteren over vrijheid en verdraagzaamheid? Het erfgoedcentrum en de gemeente Zutphen nodigt iedereen uit die hierover mee wil spreken om dat te doen en activiteiten en programma te organiseren onder het motto: Licht en Schaduw, Zutphen in 1572.

Mediapartner themajaar 1572

Wat zoek je

Filter op datum

0 resultaten

Geen resultaten gevonden