Binnenkijken bij local Marloes Kroeskop

| Marloes Kroeskop

Local Marloes leeft met de seizoenen en stelt haar manier van leven daar helemaal op in. In de wintermaanden verandert haar huis aan het Hoornwerk in een knusse woning met de geur van kruidige theeën, bijenwas en verse stamppot. We mochten een kijkje nemen in haar huis.

Aan de rand van het centrum, op steenworp afstand van de IJssel, woont Marloes Kroeskop met haar man en drie kinderen. “Toen ik nog geen kinderen had, vond ik de maanden januari en februari niet zoveel aan”, vertelt Marloes. “Maar nu kan ik het echt waarderen.” Marloes leeft het hele jaar door gezond, maar de maand januari en februari ziet ze echt als de maanden om alles weer even te resetten. Dan gaat de knop om, is het huis spik en span en zijn alle potjes weer aangevuld: van de vitaminepotjes tot de heerlijk geurende stamppotten op tafel.

Eten uit het seizoen

Marloes: “In de wintermaanden zul je bij ons geen aardbeien vinden. We eten het liefst zo lokaal mogelijk en uit het seizoen. Dat is niet alleen gezond, maar ook fijn voor de portemonnee, en dat is in deze tijden geen overbodige luxe.” Marloes kookt in deze maanden het liefst met de zogenaamde “vergeten groenten” zoals pastinaak, bieten en knollen. Dit verwerkt ze in stoofpotten, stamppotten en heerlijke soepen. Voor de seizoensgroenten gaat ze het liefst naar De Vijfsprong - een biologisch dynamische boerderij in Vorden. “Je hebt daar ook een leuke boerderijwinkel. Bij de Vijfsprong vind je alle groenten van eigen land, lokaler kan bijna niet.”

Tip: bezoek ook eens De Korenblik in Warnsveld (Geesinkweg 13)

Ondersteuning voor lichaam en geest

De beste vitamines en mineralen haal je uit voeding, zeker wanneer je ze uit het seizoen eet. Daarnaast vindt Marloes het ook fijn om haar lichaam en geest te ondersteunen met supplementen. “Vooral in de wintermaanden let ik extra op mijn Vitamine D gehalte, omdat ik daarin wel eens een tekort heb gehad. Ook slik ik een hele fijne multivitamine (Golden Naturals - Multi Strong Gold) en Magnesium is ook altijd vaste prik bij ons. Ik haal al mijn supplementen bij de Binorm, of soms bij de Odin met mijn ledenpas.”

Binorm (Turfstraat 6)
Odin (Spittaalstraat 22)

Verwarmende thee

Marloes haalt veel inspiratie uit de Indiase Ayurvedische leer. In de winter drinkt ze dan ook graag verwarmende Ayurvedische theeën. “Yogi thee en Pukka thee zijn volgens Ayurvedische principes afgestemd dus die drink ik het liefst. En als ik even iets anders wil drinken, dan maak ik een golden chai. Je kunt dit helemaal from scratch maken door alle kruiden helemaal fijn te malen. Maar ik maak het mezelf soms ook gewoon lekker makkelijk met een plantaardige melk en de Curcuma Chai van Yogi Thee.”

Tip: Yogi thee en Pukka thee vind je onder andere bij Binorm (Turfstraat 6) en de Koehoorn (Dieserstraat 33).

Sfeer in huis

Als stylist is een knus, opgeruimd en sfeervol huis voor Marloes heel belangrijk. Zoals ieder seizoen maakt ze ook in de winter een seizoenstafel met Koning Winter in de hoofdrol. Voor de ramen hangen Waldorfsterren en het huis ligt vol met mooie mineralen die winters aandoen - zoals witte bergkristallen. Iets wat je het hele jaar door in haar woning vindt zijn bijenwaskaarsen en Himalaya zoutlampen. “Als het huis soms minder opgeruimd is dan ik wil, dan verdwijnt dit als sneeuw voor de zon wanneer ik een bijenwas kaars aansteek. Ik word er direct rustig van. Het warme licht van de zoutlampen vind ik ook zo fijn, vooral als ik ’s avonds thuiskom en wanneer alles donker is, maar de zoutlampjes staan nog aan.”

Marloes heeft een bewuste, duurzame manier van leven en let met bijna alles wat ze doet, eet en koopt op de herkomst ervan. Zo worden zoutlampen - die inmiddels steeds populairder worden - niet altijd eerlijk gewonnen. “Als je er zeker van wilt zijn dat de zoutlampen een goede herkomst hebben, dan kun je ze bij de energetische huishoudwinkel kopen van Nina Elshof”, vertelt ze. Nina is zelf ook scherp op de herkomst van haar producten en zorgt ervoor dat ze zo zuiver en eerlijk mogelijk zijn verkregen. “Haar winkel is sowieso een feest om naar binnen te lopen. Je vindt er alles om je huis te hullen in fijne sferen en in goede energie.”

Nina Elshof (Korte Beukerstraat 21)

Bewuste bloemen

Wat opvalt in het huis van Marloes: het staat vol met droogbloemen. Dit is een bewuste keuze. “Ik houd natuurlijk heel erg van verse bloemen, maar ik koop bewust geen snijbloemen meer. Vaak hebben deze een flinke reis afgelegd en zijn bespoten met chemicaliën. Het liefst koop ik mijn bloemen zo lokaal mogelijk en dat betekent dat ik moet wachten op het juiste seizoen. Daarom decoreer ik mijn huis in het winterseizoen met droogbloemen.” Marloes haalt haar droogbloemen en verse bloemen het liefst van Ydille bloemen. “Achter hun huis in Vorden teelt eigenaresse Birgitta op een klein stuk grond de bloemen van het seizoen. Een prachtige manier om zo lokaal en seizoensgebonden mogelijk te kopen.”

Ydille bloemen verkooppunten: Radijs (Laarstraat 20), Bloem op de Taart (Laarstraat 22) en Odin (Spittaalstraat 22).

Wat is een winter zonder wol?

In de winter loopt Marloes het liefst thuis rond in kleding van wolzijde, een wollen trui of een wollen vest. Wol staat bekend om de temperatuur regulerende eigenschappen en is dus perfect om jezelf lekker warm en geborgen te voelen. In de winter heeft ze ook altijd extra wollen dekens en schapenvachten beneden liggen waar de kinderen vaak lekker onderkruipen. “De wollen dekens en schapenvachten zijn van Obilot - de winkel van mijn schoonouders waar je heerlijke producten van wol en wolzijde kunt vinden. Ze waren een tijdje gesloten maar zijn inmiddels op de donderdag weer geopend in hun voormalige pand op de Groenmarkt. Soms ook op andere dagen, dan staat het aangegeven op de deur. Goed nieuws voor alle wolletjes-liefhebbers die Zutphen rijk is.”

Tip: Obilot is doorgaans op donderdag geopend op de Groenmarkt in Zutphen.

Thuis komen

Hoe heerlijk Marloes het ook vindt om haar huis knus in te richten, ze is geen huismuts. “Ik ga er minstens één keer per dag op uit - wat voor weer het ook is - en dan maak ik het liefst een wandeling naar het bos of doe ik een rondje door de binnenstad. Het gevoel van huiselijkheid zit voor mij echt in het thuiskomen nadat je eerst buiten bent geweest. Dat gevoel van die warmte bij binnenkomst, een sfeervol, opgeruimd huis en een warme kop thee. Thuis is voor mij echt thuis komen.”