Persbezoek

Hanzestad Zutphen

De plek waar de IJssel en Berkel samenkomen. Zodra je de stadspoorten van Hanzestad Zutphen binnengaat, stap je in een andere wereld. Hier vind je historische panden, statige koopmanshuizen, middeleeuwse kerken, groene hofjes, unieke boetieks en speciaalzaken, kleurrijke steegjes en volop kunst en cultuur.

 

Historie & Erfgoed

Zutphen telt meer dan 900 (rijks)monumenten). Een reis langs de monumenten vertelt je al veel over de rijke geschiedenis van de stad. Van schilderachtige hofjes tot statige herenhuizen, van vestingwerken tot middeleeuwse torens die al eeuwenlang de skyline van de stad bepalen - elk monument ademt de geest van vervlogen tijden. Steeds meer monumenten zijn opengesteld voor publiek. Gidsen staan klaar om  de bezoekers te ontvangen. Niet alleen kun je bij dit opengestelde erfgoed binnenkijken, het is ook mogelijk om torens te beklimmen en van het uitzicht te genieten.

instahotspots

Talloze kleine doorkijkjes, smalle steegjes en verborgen hofjes kent Zutphen. Plekken waar jij de mooiste plaatjes te schieten. Een selectie van fotogenieke plekken in de stad:

  • Het stadsbalkon: met uitzicht op de skyline van Zutphen met haar torens en statige witte huizen langs het water.
  • Pelikaanstraat: Dat Bolwerck, Koffie- en theeschenkerij de Pelikaan, Wijnhandel Schaapveld en met een mooie doorkijk naar de Walburgiskerk.
  • Straten: Lange Hofstraat, Heukerstraat, Barlheze en Kolenstraat.
  • Hofjes: Zutphen kent een tiental hofjes. De een meer verscholen dan de ander. Met het Luthershofje, het Agenietenhofje, de tuin van Dat Bolwerck en het Oude Bornhof.
  • De Wijnhuistoren: een mooi uitzicht over de binnenstad en de omgeving. Doordat je vlak boven de daken kijkt geeft het een bijzondere kijk op de stad en haar straten.
  • Bult van Ketjen: met uitzicht over het water, jachthaven en de uiterwaarden. Een blik op de nieuw ingerichte IJsselkade en Oude IJsselbrug.

Winkelen

Conceptstores, tweedehandsshops, ambachtelijke winkels. Tussen de grote winkelketens door ontdek je in Zutphen veel speciaalzaken en boetieks die nergens anders te vinden zijn. Vaak met een duurzaam en bewust tintje, in een monumentaal pand. Elke straat zal je verrassen met haar aanbod.

Proef de smaak van Zutphen

Je vindt in de stad een uitgebreid aanbod aan restaurants. Ook kan je in Zutphen veel verschillende keukens vinden. Elk met haar eigen typische gerechten. Van luxe uit eten tot een lekkere daghap in een eetcafé. De Pelikaan, met een eigen koffiebranderij, is een begrip in Zutphen en omgeving.

Overnachten

In Zutphen zijn er unieke overnachtingsplekken te vinden. Je kunt bijvoorbeeld slapen in het (voormalige) Broederenklooster of in andere historische panden in de binnenstad. Hieronder ter inspiratie zo'n mooie bed & breakfast.

Meer informatie

Ben je een blogger, vlogger, (reis)journalist en je wil een bezoek brengen aan onze stad? Voor meer informatie kan je altijd een bericht inclusief je mediakit sturen aan Henriette van Noord