Duurzaam shoppen in Zutphen

| Marloes Kroeskop


Tips voor een capsule wardrobe


Een capsule wardrobe is een selectie van essentiële kledingstukken voor één seizoen. Het idee: met een beperkt aantal kledingstukken toch verschillende combinaties maken, zodat je bewuster omgaat met je kleding. Maar hoe stel je nou zo’n minimalistische wardrobe samen? We vroegen onze local en stylist Marloes om zeven kledingstukken op een rij te zetten waarmee je minimaal vijf verschillende outfits kan stylen. Uiteraard deelt ze ook de winkels in Zutphen waar ze die items het liefst shopt.

Toen we Local Marloes vroegen om met zeven items vijf outfits samen te stellen moest ze even lachen. “Mijn vrienden zullen direct beamen dat ik geen minimalist ben’ zegt ze. “Maar tot mijn eigen verbazing is het me gelukt om zelfs zeven outfits samen te stellen in plaats van vijf.” Voor haar capsule wardrobe koos Marloes voor drie onderstukken, drie bovenstukken, en een paar schoenen. Lees hoe Marloes het samenstellen van haar minimalistische garderobe voor de zomer heeft aangepakt en welke winkels ze daarvoor bezocht. Want als er één stad is waarin ze haar hart kan ophalen, dan is het Zutphen wel. Zutphen staat bekend om het grote aanbod duurzame winkels én we hebben een kledingbibliotheek. Aan keuze geen gebrek dus. 

Onmisbaar in een capsule wardrobe

De drie items die volgens Marloes onmisbaar zijn in een capsule wardrobe zijn een goed zittende broek, een opvallend kledingstuk in een print of sprekende kleur, een fijne basic in een neutrale kleur - zoals een wit of ecru shirt - en een praktische paar schoenen die je overal mee kunt combineren. Welke keuzes maakte Marloes voor het samenstellen van haar capsule wardrobe?

Benieuwd naar de uiteindelijke outfits? Bekijk ze op onze Instagram.
1. Een duurzame spijkerbroek

“Ik koos voor een skinny jeans omdat je die makkelijk kunt combineren en waaronder je schoenen ook goed zichtbaar zijn. Ik koos bewust voor het duurzame merk ARMEDANGELS. Voor één spijkerbroek wordt normaal gesproken zo’n 7000 liter water verspild. Ook worden er veel gifstoffen gebruikt voor de wassing van een spijkerbroek. Dit merk werkt met gifvrije denims en hun spijkerbroeken zijn gemaakt van biologisch katoen. Een veel duurzamere optie dus.”

Detox Denim van ARMEDANGELS shop je bij WAAR - Korte Beukerstraat 14

2 & 3 Een slimme jurk: blouse en lange rok

“Ik houd heel erg van bloemenjurken. Maar met een jurk in mijn capsule wardrobe kon ik niet heel veel kanten op. Daarom koos ik voor een bloesje en een lange rok in dezelfde print van Su&Jill. Als je dit bij elkaar draagt lijkt het een lange jurk, maar je kunt de blouse en de rok ook los van elkaar weer gebruiken in andere combinaties. Zo kun je veel slimmer met je kledingstukken omgaan.

Nog een manier om slim met je kleding om te gaan: leen je kleding bij een kledingbibliotheek - in Zutphen hebben we Kledingbieb Gaia. Zo heb je altijd een wisselende garderobe zonder iets nieuws te hoeven kopen. En wie net als ik ook van prints houdt, nog een leuke tip: het merk King Louie is één van mijn favoriete merken met prints én het is duurzaam. Sjosz in de Korte Beukerstraat verkoopt dit merk.

Su&Jill - Sprongstraat 9
Kledingbieb Gaia - Laarstraat 53
Sjosz  - Korte Beukerstraat 6

4. Het perfecte basic shirt

Een ecru shirt is voor mij onmisbaar in een capsule wardrobe voor de zomer. Ik ben groot fan van pofmouwtjes dus ik was helemaal in m’n nopjes toen ik een t-shirt in deze kleur mét pofmouwen vond bij Radijs.”

5. Een trui voor de koudere momenten

“In Nederland kan het weer iedere dag weer anders zijn. Voor de koudere dagen is een fijne trui onmisbaar. Ik vond een pareltje van een handgemaakte gebreide trui bij Radijs. Ook weer in het ecru, zodat het ook mooi past bij mijn zomer garderobe. Ook bij Stilleven kun je hele mooie truien in natuurlijke tinten vinden.”

Radijs, Laarstraat 20
Stilleven, Houtmarkt 53

6. Schoenen die overal bij passen

“Schoenen maken een outfit compleet. Omdat ik het met zeven stuks moest doen, heb ik gekozen voor witte sneakers - ook van Radijs. Die kun je overal bij combineren en door het wit zijn ze toch mooi zomers. Nog een leuke tip: kijk ook eens bij Pomme Schoenen en Tassen in de Korte Beukerstraat. Daar kun je ook hele leuke schoenen vinden die nét even anders zijn. En wat veel mensen niet weten, is dat je ook bij Binorm schoenen kunt kopen van El Naturalista. Het zal je verbazen wat voor leuke modellen daar tussen zitten.”

Radijs, Laarstraat 20
Binorm, Turfstraat 6
Pomme Schoenen en Tassen, Korte Beukerstraat 5

7. Maak het af met accessoires

“Met mooie accessoires kun je iedere outfit weer een andere look meegeven. Als je op zoek bent naar unieke sieraden met een goed verhaal, dan is A Beautiful Story bij WAAR een goede tip. Dit zijn fairtrade sieraden die in Nepal worden gemaakt. Een winkel die je echt niet kunt overslaan, is Mevrouw Bagijn in de Lange Hofstraat. Hier vind je ook het sieradenmerk Camille May van goudsmit en sieradenontwerper Sarah Westerink. In de sieraden zitten mooie edelstenen verwerkt en ze zijn met de hand gemaakt.”

“Een tas mag natuurlijk ook niet ontbreken. Het is de kunst om een tas te vinden die overal bij past. Mijn persoonlijke favoriet is de Keecie tas van Radijs. Die draag ik het liefst overal bij. Ook bij Mevrouw Bagijn en Pomme kun je mooie tassen vinden.”

Radijs, Laarstraat 20
Mevrouw Bagijn, Lange Hofstraat 31
WAAR - Korte Beukerstraat 14

Blijf dicht bij jezelf

“Het is even een uitdaging om met zo weinig kledingstukken de juiste combinaties te bedenken. Maar als je er eenmaal mee aan de slag gaat, dan zul je zien dat er van alles ontstaat en het ook leuk is om te doen. Maak bijvoorbeeld een moodboard om wat inspiratie op te doen. Als je ziet dat een bepaalde onderdeel - bijvoorbeeld bloemen - steeds terugkomt in je moodboard, dan kun je daarmee experimenteren in de prints. Probeer zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven.”

“Nooit gedacht dat ik met zeven verschillende items iedere dag in de week iets anders kan dragen.”