Zutphen in wintersferen

| Jamilla van der Ploeg

Local Jamilla van der Ploeg is een echt buitenmens en ze gaat graag op ontdekkingstocht. De winter is één van Jamilla’s favoriete seizoenen in Zutphen. De sfeervol verlichte winkelstraten, een glühwein in de stad en de iconische kerstbal op de markt. Jamilla neemt je mee door sfeervol Zutphen.

Vraag Jamilla waar ze het eerste in haar opkomt als ze denkt aan de wintermaanden in Zutphen en ze noemt meteen de sfeervolle kerstverlichting en kerstbomen in de binnenstad. “De Laarstraat en Lange Hofstraat vind ik altijd het mooiste verlicht”, deelt ze. “Tijdens de lockdowns maakten mijn vriendinnen en ik heel graag wandelingen door de stad met een warme chocomelk die we bij Jolink, Bloem op de Taart of Kaldi haalden. Deze traditie houden we graag erin. Mijn dochter kan ook echt genieten van de kerstetalage bij Alma Woninginrichting op de Laarstraat.”

Nog een traditie waar Jamilla trouw aan is, is het maken van een kerstkrans samen met haar vriendin Sanne. Samen gaan ze het bos in op zoek naar mooie takken, winterse bessen en andere natuurvondsten. Bepakt en beladen komen ze terug en knutselen ze alles in elkaar tot prachtige kerstkransen voor zichzelf en voor hun families.

Jamilla verheugt zich niet alleen op de overgang van de seizoenen maar ook op de wintergarderobe die weer uit de kast kan worden getrokken. “Ik houd ervan om me weer lekker dik in te pakken in mooie jassen, hoeden en mutsen. Vaak koop ik in de sale voor het jaar erop al winterkleding voor Amber bij Su & Jill en kan me er dan ook zo op verheugen wanneer ze die kleding dan eindelijk kan dragen. Het wachten waard.”

In de warme zomermaanden drijft Jamilla het liefst op haar sup op de Berkel en de Grote Gracht. In de wintermaanden - als de echte vorst zich aandient - maakt de sup plaats voor genieten in de sneeuw en op het ijs. “Als het gaat vriezen en sneeuwen vind ik het altijd zo mooi om te zien hoe iedereen alles laat vallen om naar buiten te kunnen. Veel mensen verzamelen zich bij de Grote Gracht met een kannetje warme chocomelk en het is dan één gezellige ontmoetingsplek.”

Een van de leukste winterherinneringen in Zutphen voor Jamilla is de winter van 2020. Toen lagen er dikke pakken sneeuw in de maanden januari en februari. “We konden niet bij onze auto omdat die was ingesneeuwd. Mijn schoonvader was jarig en we wilden hem bezoeken in de binnenstad. We hebben toen onze dochter op de slee gezet en konden het hele stuk van de Weg naar Voorst tot aan de binnenstad sleeën. Dat was zo leuk!”

Er zijn een paar plekken in Zutphen waar ze het liefst wandelt op een koude winterdag met een strakblauwe lucht en een zonnetje. “Een wandeling langs de Berkel is altijd mooi, vooral als er ijs ligt. Normaal sup ik onder de Berkelpoort door, en in de winter kan ik er op het water lopen, geweldig toch!”

Ook de skyline van Zutphen vanaf de Hoven gezien is Jamilla’s favoriete uitzicht. “Ieder seizoen ziet het er weer anders uit. Mijn telefoon staat vol met foto’s van de laaghangende mist boven de uiterwaarden en de IJssel, de opkomende zon en de Walburgiskerk de er bovenuit torent. Een sprookjesachtig plaatje.”

En natuurlijk moesten we ook even vragen waar Jamilla haar kerstboom haalt én wat haar favoriete winterdrankje is. “Met stip op één is dat toch wel echt glühwein. Ik vraag er soms in oktober al naar, haha! Ik drink graag een glühwein op het terras bij Camelot, lekker bij het vuur op een schapenvel. Met vrienden bezoeken we ook ieder jaar trouw het Winterfestijn in Zutphen. We ontmoeten elkaar dan eerst bij Camelot, drinken daar lekker wat en gaan daarna de stad in. En mijn kerstboom haal ik sinds een aantal jaar ook bij Camelot. Lekker lokaal!”

Het winterse gilet dat Jamilla aan heeft leende ze bij Kledingbieb Gaia.