5x buitenactiviteiten in Zutphen met kinderen

| Manon ter Wee

Struinen door een tropische vlindertuin, knuffelen met konijnen, middeleeuwse tuinen verkennen of suppen over de Berkel: local Manon ter Wee zoekt graag het buitenleven op samen met haar twee kids. Dit zijn haar vijf tips voor de leukste buitenactiviteiten met kinderen in onze Hanzestad.

1. Wandelen met een picknick

“Wandelen doen we heel graag. Als we de tijd hebben, gaan we voor een lekkere wandeling naar Huis de Voorst, of we zoeken een fijne plek langs de IJssel. Soms gaan we ook wel eens de oude IJsselbrug over om Zutphen vanaf “de andere kant” te bekijken of een wandeling te maken naar de stoepa - een verscholen boeddhistisch tempeltje. Bij goed weer nemen we een picknickmand mee. Onder de grote treurwilgen in het parkje bij de Graaf Otto Singel en de Hobbemakade is de favoriete plek van mijn dochter Diede om te picknicken. Een picknickmand gevuld met lekkere broodjes van De Driekant en vers fruit van de markt en onze dag kan niet meer stuk.”

“Extra leuk zijn de wandelroutes door de binnenstad die je via het VVV Inspiratiepunt kunt krijgen. Omdat er allerlei leuke raadsels, spelletjes of
ontdekkingen bij zitten, houden de kinderen hun spanningsboog wat langer vast. Zo hebben we een keer een hele leuke historische stadsroute gedaan
langs monumentale panden en de hofjes in Zutphen. Je leert zo veel meer over je eigen stad. Ook vind je een speciale route voor kinderen: de Jan en Jut route waarin je samen op zoek gaat naar schatten in de stad. De kids mogen als afsluiting ook iets leuks uitzoeken uit de schatkist op het VVV Inspiratiepunt, super leuk.”

Schatzoeken met Jan en Jutte - Houtmarkt 75

2. Kinderboerderij De Schouw

“Ik ben opgegroeid op de Waarden en woonde praktisch tegenover Kinderboerderij De Schouw . Hier heb ik zulke fijne herinneringen aan. Mijn moeder was daar altijd vrijwilliger op de momenten dat er leuke activiteiten werden georganiseerd voor kinderen, zoals met Pasen. Ook wel weer een mooi voorbeeld van hoe lang deze kinderboerderij al bestaat. Wel met vallen en opstaan helaas, want er zijn ook wel eens crowdfund- en inzamelacties nodig geweest om ervoor te zorgen dat deze kinderboerderij niet zou verdwijnen. Gelukkig heeft dit geloond, want het is een heerlijke plek voor kinderen waar ze zich lekker lang kunnen vermaken met de dieren, activiteiten en knutselwerken maken. Je hebt buiten een geitenwei, en je vindt er ook paarden, een ezel, konijnen en cavia’s. Er worden ook educatieve activiteiten georganiseerd voor basisschoolkinderen en je kunt er zelfs kinderfeestjes geven.”

Kinderboerderij De Schouw - Schouwlaaksweg 2

3. De Vlindertuin op de Kaardebol

Vanaf de kinderboerderij is het ongeveer tien minuten lopen naar het duurzame natuurgebied de Kaardebol . Op De Kaardebol kun je heerlijk rondstruinen langs bijzondere tuinen en kun je de befaamde Vlindertuin De Kas bezoeken. In de vlindertuin vliegen de mooiste, kleurrijke vlinders rond en kunnen kinderen de transformatie van rups naar vlinder van dichtbij meemaken. Op het Kaardebol kun je ook wandelen langs de NatuurRijke showtuin van de bekende eco-hovenier Loek Gorris, een kijkje nemen in de zeventiende eeuwse moestuin van stichting Natuureducatie Terra Incognita of de vroeg middeleeuwse tuinen van Erve Eme bezoeken. Ook de rest van het terrein van De Kaardebol is één groot natuurgebied met bijzondere natte graslanden, droge zandgronden, kleine slootjes en kleine moerassen. Een hele fijne plek voor kinderen om ook lekker op ontdekkingstocht te gaan.”

Vlindertuin de Kas - Harenbergweg 1

4. Suppen en ijsjes

Het suppen hebben we in corona tijd ontdekt. We konden toen weinig ondernemen maar het suppen kon toen gelukkig wel. We huurden dan een familiesup bij Sup in Zutphen en dat beviel me zo goed dat ik zelf een sup heb aangeschaft. We nemen ‘m mee op vakantie, of gaan ermee naar het
Bronsbergenmeer. De kinderen vinden het ook heel leuk om met de sup op De Berkel te varen en onder het tunneltje door te gaan bij de Super Snack. Op een warme zomerdag spelen ze nog lekker even bij de waterwerken voor de C&A en eten we een soft ijsje bij de Super Snack.”

“Over ijsjes gesproken: onze favoriete plek voor ijsjes is toch wel echt Jolink, maar als we bijvoorbeeld uiteten zijn geweest en een toetje willen, gaan we
naar Talamini en eten we ons ijsje op de trappen van de Wijnhuistoren. Alleen het ijs eten is voor de kinderen al een groot feest en daarvoor heb je in Zutphen in ieder geval genoeg keuze.”

Sup@Zutphen - Coehoornsingel 23
Eetwinkel Supersnack - Overwelving 7
Banketbakkerij Jolink - Beukerstraat 97
IJssalon Talamini - Houtmarkt 44

5. Mountainbiken in de omgeving

Mijn man Sjoerd komt echt uit een fietsgezin. Hij is opgegroeid met fietsvakanties en pakt zelf ook heel graag de mountainbike. Vooral mijn zoontje Boris vindt dat ook heel leuk om te doen. Bij Huis ‘t Velde heb je een goede single track baan waar je steeds hetzelfde rondje kunt fietsen - die is perfect voor kinderen. Zelf ga ik ook wel eens mee. Ik heb geen mountainbike maar ik huur er dan een bij The Bike Store in de Donkeresteeg. Daar kun je heel betaalbaar voor een heel weekend een mountainbike huren.”

MTB route Zutphen - Rijksstraatweg 10
The Bike Store - Donkeresteeg 5

Veelzijdig Zutphen

Eén van de fijnste dingen aan Zutphen vindt Manon de combinatie tussen het stadse leven en de natuur. “Er is zoveel te doen en te ontdekken in Zutphen.
Je hebt hier een historische binnenstad maar zit binnen korte tijd ook in de bossen of aan het water. Zo is er altijd wel iets te beleven hier en hoeven we
ons vooral in de zomermaanden geen moment te vervelen.”

Tip: Wil je meer tips voor activiteiten met kinderen? Hier vind je een overzicht van de vele mogelijkheden in Zutphen!