Alles voor een feestelijke tafel

| Marloes Kroeskop

Als styliste ontbreekt het Marloes Kroeskop niet aan gevoel voor schoonheid en stijl. Vraag haar naar het dekken van een feestelijke tafel en ze weet precies waar je in Zutphen moet zijn: van het mooiste tafelkleed en servies tot oogstrelende lekkernijen.

  Tafellinnen en servetten

  “Een goede basis is het halve werk. Dus ik begin altijd met een mooi tafelkleed en servetten. Dit combineer ik het liefst met linnen servetten die net een paar tinten donkerder zijn dan het tafelkleed. Persoonlijk houd ik van natuurtinten. Bij ByNord en Stilleven vind je heel mooi tafellinnen in natuurlijke tinten.”

  ByNord - Lange Hofstraat 16-a
  Stilleven - Houtmarkt 73

  Borden stapelen

  “Ik houd ervan als je meerdere borden en kommen op elkaar stapelt, het liefst nog met een houten onderbord eronder. Deze kun je vinden bij WAAR - van duurzaam hout zelfs. Op het houten bord zet je een groot bord voor het hoofdgerecht, daar bovenop een kleiner bord voor het voorgerecht en daarbovenop plaats je dan weer een soepkom. Wat ook echt niet mag ontbreken bij een mooi gedekte feesttafel is goudkleurig bestek, het liefst voor iedere gang een ander bestekje. Die vind je bij de HEMA.”

  HEMA Zutphen - Beukerstraat 14
  WAAR - Korte Beukerstraat 14

  Mooi serviesgoed

  “Bij ByNord, WAAR, Stilleven, de Potterij aan de Nieuwstad en Eijerkamp kun je wat mij betreft het mooiste serviesgoed vinden. Ik houd van handgemaakt serviesgoed, gecombineerd met hout. Het servies hoeft van mij niet te strak te zijn. Er mogen best wat hobbels en onregelmatigheden in zitten. Dat geeft het juist een mooi karakter.”

  WAAR - Korte Beukerstraat 14
  De Potterij - Nieuwstad 34
  Eijerkamp - Gerrtisenweg 11G
  ByNord - Lange Hofstraat 16-a
  Stilleven - Houtmarkt 73

  Goede wijnen

  “Ik vind de wijn van Neleman heerlijk, zo fijn dat deze 100% biologisch én lokaal is. Niet voor niets kun je het bijna op iedere hoek in Zutphen krijgen: bij WAAR, Odin, Koehoorn, Super Natuur, Hema, Binorm en ga zo maar door. Wil je echt al hun wijnen bij elkaar zien en proeven? Dan is het handig om de winkel van Neleman zelf op de Groenmarkt te bezoeken. Mijn aanraders: voor een rode wijn Just Fucking Good Wine. Voor wit de Chardonnay Muscat Organic en voor feestelijke bubbels Cava Rose Brut Organic. Dominio de Punctum wijnen vind ik ook erg lekker. Deze wijn is biologisch/dynamisch en verkrijgbaar bij Odin op de Spittaalstraat. 

  Wil je toch een feestelijk drankje drinken, maar liever geen alcohol, dan raad ik je Gimber aan. Het zit in een prachtige fles en het is een concentraat dat bestaat uit citroen, kruiden, specerijen en natuurlijk gember. Leng het aan met water, spuitwater of tonic en je hebt de perfecte feestdrank zonder alcohol. Gimber is verkrijgbaar bij Radijs."

  NELEMAN - Groenmarkt 10
  ODIN - Spittaalstraat 22
  RADIJS Conceptstore - Laarstraat 20

  Mooie kaarsen

  “Ik houd zelf erg van het branden van bijenwaskaarsen. Deze koop ik bij één van de natuurvoedingswinkels of bij de Boekerij. Deze kaarsen branden zo mooi en rustig. En het zijn de meest gezonde en natuurlijke kaarsen om te branden. Als ik hele bijzondere kaarsen wil qua vorm en kleur én die ook nog duurzaam zijn, dan ga ik naar Radijs op de Laarstraat. Op dit moment ben ik helemaal weg van de geurkaarsen van Fik, verkrijgbaar bij WAAR. Dit zijn heerlijke, natuurlijke geurkaarsen. Wil je het geheel echt helemaal afmaken met mooie kandelaars, dan moet je echt bij Radijs, Hubsch, WAAR, Eierkamp, Stilleven of ByNord zijn.”

  Eijerkamp - Gerrtisenweg 11G
  ByNord - Lange Hofstraat 16-a
  Stilleven - Houtmarkt 73
  Boekerij - Nieuwstad 55
  RADIJS Conceptstore - Laarstraat 20
  WAAR - Korte Beukerstraat 14

  Feestelijke lekkernijen

  “Het liefst maak ik smeerseltjes en lekkere hapjes zelf van biologische producten uit één van de natuurwinkels. Maar als ik geen tijd heb en toch iets speciaals wil, dan kom ik graag bij Pure Taste. Bloem op de Taart is mijn favoriete taartenwinkel en deze taarten staan ook geweldig op tafel. Ik kan de Citroen Meringue en de Vegan Bar van harte aanbevelen. Ook onze vaste biologische bakker de Driekant heeft heerlijke zoetigheden. Mijn persoonlijke favoriet is het hazelnootschuimtaartje. Voor de beste chocolade bonbons ga ik naar Jansons. Want iets lekkers op de feesttafel mag natuurlijk écht niet ontbreken.”

  Bonbonatelier Janson - Korte Hofstraat 12
  Bloem op de Taart - Laarstraat 22
  Pure Taste - Korte Hofstraat 16
  Driekant - Lange Hofstraat 23-25