De 5 leukste buitenactiviteiten in Zutphen

| Jamilla van der Ploeg

Wandelen, klimmen of het water op


Local Jamilla van der Ploeg is een echt buitenmens en in Zutphen kan ze haar hart ophalen. Het liefst neemt ze nooit twee keer dezelfde route en ze bekijkt de stad graag vanuit verschillende perspectieven: vanuit de hoogte of vanaf het water. Als local deelt Jamilla haar vijf favoriete activiteiten om te doen in en rondom de binnenstad van Zutphen.

1. Suppen over de Berkel

“Suppen is voor mij de ultieme ontspanning. Zutphen vanaf het water ziet er zo anders uit, ik vind het heerlijk om de stad vanaf die kant te bekijken. Mijn vriendin Sanne en ik nemen regelmatig een rugzak mee met lekkers of een flesje wijn. Soms doen we yoga op de sup; suppen is ook super leuk om te doen met vrienden - je hebt ook familiesups waar je zelfs met complete groepen op kunt. Ik huur mijn sup altijd bij Sup@Zutphen - het ligt centraal, ze zijn heel flexibel en denken echt met je mee.”

Suppen met kinderen

“Ook met kinderen is suppen leuk om te doen. Je vaart voornamelijk op de Berkel en weinig op open water - daardoor is het heel veilig. Ik neem regelmatig Amber mee op de sup en huur met haar ook wel eens een kano. Je kunt de kano’s huren op de Overwelving - bij Eetwinkel Supersnack. Daar moet je meteen onder een heel laag tunneltje door waardoor je bijna liggend in je kano zit, dit maakt het extra spannend.”
 

Sup@Zutphen - Coehoornsingel 23 
Kanoverhuur Zutphen - Overwelving 7 (bij Eetwinkel Supersnack)

Of kijk op inzutphen.nl/water voor meer activiteiten in of op het water.

2. Wandelen in de Tichelbeekse Waard

“Ik vind het heerlijk om alleen, met m’n dochter of met vriendinnen door de Uiterwaarden en de Tichelbeekse Waard te lopen. Ik maak daar regelmatig avondwandelingen. Ik woon in de Hoven dus de Tichelbeekse waard is heel dicht bij mij. Zutphen vanaf “deze” kant van de IJssel bekeken is net een ansichtkaart - de skyline is echt prachtig en verandert iedere keer weer. Je kunt ook het uitkijkplateau in de Tichelbeekse Waard beklimmen - vanaf daar heb je mooi uitzicht en kun je alle belangrijke torentjes van Zutphen zien.”

“Het leukste vind ik het om ook de ongebaande paden te verkennen. Zo heb ik diep in de Uiterwaarden - vanaf de Hoven gezien, links van de Oude IJsselbrug - een klein Tibetaans altaartje ontdekt. Het is niet echt duidelijk van wie het tempeltje precies is. Als je nog iets verder loopt, vind je er ook een klein strandje langs de IJssel. Daar kom ik graag met m’n dochter - ze kan er heerlijk spelen. Het is niet bedoeld om er te zwemmen - daarvoor is de stroming te sterk. Je kunt er wel lekker even met je voetjes in het water.”

De Tichelbeekse Waard is makkelijk te vinden: loop vanuit het centrum naar de IJsselkade en steek daar de Oude IJsselbrug over. Net voor het einde van de brug kan je via een trap naar beneden en sta je midden in de Tichelbeekse Waard. 

3. De hoogte in: torens beklimmen in Zutphen

“Zutphen vanuit de hoogte bekeken is prachtig en een must als je in de stad bent. Eén van de eerste dingen die ik deed toen ik hier kwam wonen was het beklimmen van de Sint Walburgiskerk. Het is een veelzijdige klim met verschillende kleine trappetjes en plateaus. Toen mijn dochter drie jaar was, kon ik haar ook meenemen. Binnenin heb je ook een leuk klokkenspel waar je als kind op mag slaan met een hamer.”

“Het is ook heel leuk om de Wijnhuistoren te beklimmen. Je kunt er een leuke tour boeken waarin je helemaal mee wordt genomen in de historie. Het uitzicht vanaf de Wijnhuistoren is prachtig en echt de moeite waard.

De Wijnhuistoren bracht meteen mooie herinneringen naar boven; vroeger zat ik tijdens het uitgaan in onze stamkroeg Camelot altijd op de trappen van de Wijnhuistoren. Zo leuk om het nu ook van binnenuit te kunnen zien en over de stad uit te kijken. Het is ook mogelijk om de Sint Janskerk op de Nieuwstad te beklimmen, die heb ik nog niet beklommen maar lijkt me wel leuk om een keer te doen.”


De Wijnhuistoren en de Sint Janskerktoren zijn in het hoogseizoen wekelijks gratis te beklimmen. De Walburgiskerk is op specifieke datums te beklimmen. Bekijk in onze uitagenda wanneer je de verschillende torens op kunt. 

4. Struinen door de stad: de hofjes van Zutphen

“Als ontwerper bij grafisch ontwerpbureau NLVK heb ik samen met collega’s meerdere exposities ontworpen voor de Gemeente Zutphen. Voor de expositie De Vergeten Eeuw in de burgerzaal van het Stadhuis heb ik een wandelroute door de stad mogen maken, langs de vele hofjes die Zutphen rijk is.

Ik vond dit heel leuk om te doen omdat ik zo weer allemaal nieuwe plekken kon ontdekken. De hofjes vind ik één van de mooiste verborgen plekken van Zutphen. Ik ben ook altijd trots om met mensen die hier niet vandaan komen de binnenstad in te lopen. Dan zeg ik vaak “kijk omhoog” - juist in Hanzesteden als Zutphen met alle torentjes en gewelven ontdek je dan weer de mooiste perspectieven.”

Tip: Ontdek de meest mooie hofjes van Zutphen in de hofjeswandeling van de VVV (Houtmarkt 75). Deze themawandeling is ook in digitale versie verkrijgbaar via de webshop
 

 

 

5. Langs de Bleek: historische bomen en eeuwenoude stadsmuren

“De Bleek is één van de meest historische en geliefde plekken van Zutphen en dat is niet zonder reden. Vanaf de rechtbank is het aangezicht zo mooi en idyllisch - met de oude stadsmuur, aan de voet van de Drogenapstoren en de stokoude appelbomen is het echt één van mijn favoriete uitzichten van Zutphen. Een aantal keren per jaar kun je de Bleek ook echt bezoeken: in april - als de appelbomen in bloesem staan, in de zomer tijdens speciale zomeropeningen en tijdens de Open Monumentendagen in september. Het is dan echt de moeite waard om tussen de appelbomen en de bijen te lopen. Een magische plek.”

Houd onze uitagenda in de gaten voor openstellingen van de Bleek. En noteer alvast 10 en 11 september in je agenda, want dan zijn de Open Monumentendagen.