En dan verhuis je opeens naar Zutphen

| Lana Gerritsen

Hoi ik ben Lana, 25 jaar en ik ga naar Zutphen verhuizen! De komende tijd neem ik jullie mee in onze soms hobbelige, maar leuke reis van verbouwen, verhuizen en aarden in deze nieuwe stad. Momenteel woon ik samen met mijn vriend Tom in Apeldoorn, maar sinds kort zijn wij de trotse bezitters van een woning  in Noorderhaven in Zutphen. Of beter gezegd: van een hoopje zand en wat muren, want een echt huis staat er nog niet. Als alles goed gaat, krijgen we in juni 2023 de sleutel en hopen we augustus 2023 in ons nieuwe huis te wonen.

Waar het allemaal begon

Sinds december 2020 huren we een schattig jaren ’10 huisje van 75 m2 dichtbij het centrum van Apeldoorn. Deze woning is heel karakteristiek en kan volgens mijn beste vriendin zo in vtwonen magazine. Maar een oud huis heeft ook zo z’n minpunten. Het is er héél erg koud in de winter, de gasrekening is enorm en wanneer het een beetje stormt, vliegen de dakpannen om onze oren. Toen we dit huis 1,5 jaar geleden tegenkwamen - als eerste huis samen - waren we natuurlijk erg blij. Maar inmiddels kijken we uit naar een echte grote-mensen-woning die helemaal van onszelf is en waar we samen iets kunnen opbouwen.

Onze reis begon - zoals die van velen - op Funda. We waren ons er zeker bewust van dat de huizenmarkt een drama is, en gingen er daarom redelijk zonder verwachtingen in. We gingen er vanuit dat het vinden van een leuk, nieuw huis een vijfjarenplan zou worden. Op een middag zaten we op de bank door Funda te scrollen en kwamen we het project Puur21 in Zutphen tegen. Een gloednieuwe wijk met prachtige, duurzame nieuwbouwwoningen die direct onze aandacht trok. Via de website hebben we ons toen ingeschreven, en nog geen halfuur later werd ik gebeld door de makelaar: we konden op gesprek komen. Dat aanbod namen we natuurlijk direct aan.

 

De eerste ontmoeting met Noorderhaven en Zutphen

Heel eerlijk gezegd was ik nog nooit van mijn leven in Zutphen geweest. Ik ben geboren en getogen in een klein dorpje tussen Enschede en de Duitse grens. Een echte nuchtere Twentenaar dus. Tom komt uit Apeldoorn, wat voor mij al als de grote stad voelde. We hebben het voordat we op huizenjacht gingen veel gehad over waar we zouden willen wonen. Ik ben geen stadsmens en Tom wil liever niet in een klein dorp wonen. Waar we bij het noemen van elke andere stad of dorp in Nederland bijna slaande ruzie kregen, hadden we bij Zutphen - en dan specifiek Noorderhaven - beiden een positieve reactie. Op loopafstand van het centrum, het station én de IJssel? Dit leek ons de perfecte combinatie tussen stad en natuur.

Vol enthousiasme reden we naar onze eerste afspraak bij de makelaar. Nadat we daar veel informatie kregen over het huis en het project Puur21, zijn we uiteraard even naar de bouwplaats gereden. Dit was dus de allereerste keer dat ik in Zutphen kwam. Het was rond een uur of vijf op een koude herfstdag en de ondergaande zon viel op de bouwplaats. Dit had echt iets magisch. We zijn toen richting de IJssel gelopen en waren eigenlijk meteen verkocht. Wát een prachtige plek! Dit ging ons thuis worden, dat wisten we zeker.

Inmiddels heb ik Zutphen vaker bezocht. Ik heb er samen met mijn moeder bijvoorbeeld een dagje gewinkeld. We waren verrast door de leuke doorkijkjes van alle steegjes, en de prachtige historische panden. Bijna ongeloofwaardig dat dit op loopafstand ligt van het gloednieuwe Noorderhaven. De mensen in de boetiekjes en in de horeca waren verder hartelijk. Echt een visitekaartje voor Zutphen. 

De bouw van ons huis

Het duurde even voordat de koop van het huis rond was, maar ons geduld werd beloond. Op 4 januari 2022 zaten we bij de notaris om de handtekeningen te zetten voor ons huis. Het is nu echt van ons! Om jullie even een beeld te geven van het proces: rond november 2021 zijn ze begonnen met de eerste werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het bouwrijp maken van de grond. Inmiddels zijn de eerste betonblokken gestapeld. Daardoor is het goed te zien waar de muren komen en hoe groot het wordt – het begint nu echt op een huis te lijken!

Ondanks dat het nog een tijd duurt voordat we de sleutel krijgen, moeten we al wel veel keuzes maken. Welke keuken nemen we, welke tegels willen we in de badkamer en waar komen de lichtpunten? En we moeten natuurlijk nog wegwijs worden in Zutphen. Benieuwd hoe dat gaat? Ik vertel je er alles over in mijn volgende blog!