Zutphen, stad voor groene vingers

| Tim Versteeg

Het voorjaar is aangebroken en dat betekent ook dat Zutphen zich weer van zijn beste kant laat zien. Van de eerste voorjaarsbloeiers op de markt tot de pittoreske hofjes die weer groen kleuren. Local Tim is hovenier en deelt tips voor het zomerklaar maken van je (stads)tuin. En op welke plekken shopt hij daarvoor het liefst in Zutphen?

De riante magnoliaboom aan de Vispoorthaven staat alweer in bloei, de eerste voorjaarsbloesems brengen het aangezicht van de Drogenapstoren weer in compleet nieuwe sferen en de kruiden, planten en bloemen worden weer volop aangeboden op de markt. Het voorjaar roept en de groene vingers beginnen weer te jeuken. Althans, voor onze local Tim Versteeg. Als hovenier werkt hij het hele jaar door in de buitenlucht, maar het voorjaar is toch wel zijn favoriete moment. Lees hieronder praktische tips en winkels in Zutphen waar je tuinhart blij van wordt.

De beste tijd om te zaaien en planten

Vanaf maart is het een goede tijd om te starten met planten en zaaien. “Maar houd wel rekening met vorst”, is Tims advies. Tot aan IJsheiligen (11 t/m 14 mei) is de kans op vorst nog aanwezig en daarmee is de kans ook groter dat jonge plantjes het niet zullen overleven. “Je kunt dan het beste starten in bijvoorbeeld een kweekkasje. Op de seizoensafdeling van de HEMA - op de eerste verdieping - kun je kweekkastjes vinden in verschillende maten. Je vindt er ook genoeg bloembollen, zaden en tuinbenodigdheden. En natuurlijk kun je daarvoor ook allemaal terecht bij de Welkoop."

Wil je echte voorjaarsbloeiers in je tuin zoals tulpen, narcissen of sneeuwklokjes? Wees er dan vroeg bij. Deze bollen moet je al in het najaar planten.

Kruiden opkweken

Wil je graag kruiden in je tuin? Start dan met het opkweken van zaden in een kweekkastje thuis. Tim: “Veel mensen gebruiken hiervoor gewoon potgrond, maar voor het succesvol zaaien is het belangrijk dat je relatief voedingsarme grond gebruikt. Je kunt in dat geval het beste kweekgrond gebruiken.” Voor kruiden komt Tim het liefste op de markt op donderdag of zaterdag. Daar staan op dit moment de meeste kruiden wijds uitgestald. Van verschillende soorten tijm en rozemarijn tot salie, citroenmelisse, pepermunt en oregano. “Ik kom graag met mijn gezin op de markt en dan moeten we moeten altijd alles ook even proeven en ruiken. Vooral mijn oudste dochter leeft daar helemaal van op.”

Lifehack

Een leuke lifehack van Tim: “Gebruik een oude (ongebleekte) eierdoos om je zaden in op te kweken. Als ze klaar zijn om te planten kun je ze met eierdoos en al planten in de grond. De grond zal de doos weer afbreken en omzetten in voeding voor de planten.”

Zaden en plantjes: de markt op zaterdag en donderdag - Houtmarkt
Kweekkas: HEMA (Beukerstraat 14) - Welkoop (Pollaan 50K)
Kweekgrond en tuinbenodigdheden - Welkoop (Pollaan 50K)

Biodiversiteit in je tuin

Insecten en vogels brengen niet alleen leven in je tuin, maar zorgen ook voor een goede biodiversiteit. Tim: “Tegenwoordig kun je overal wel zaaizakjes vinden met bijen- en of vlinderbloemen. Deze zijn heel leuk, maar houd er wel rekening mee dat ze veel woekeren en maar één jaar bloeien. Je kunt ook kiezen voor vaste, inheemse soorten die meerjarig zijn en ook bijen, vlinderen en insecten aantrekken. Dit is ook een stukje onderhoudsvriendelijker.”

Zaden, bloemen en planten voor biodiversiteit: de markt, Welkoop (Pollaan 50K), Geluksvogels (Schupstoel 5) en bij natuurwinkels zoals Odin (Spittaalstraat 22)

Vogelhuisjes en insectenhotels

Met vogelhuisjes of insectenhotels creëer je een warm welkom voor de dieren. Tip van Tim: geef aandacht aan waar je een vogelhuisje plaatst. Doe dit nooit in de volle zon. Als de vogels eieren leggen in het huisje kunnen de jonge vogels bezwijken onder de hete zon. Insectenhotels daarentegen houden wel weer van de volle zon.

Tim komt voor vogelhuisjes en insectenhotels het liefst bij Geluksvogels. “Toen ik voor het eerst deze winkel binnenliep was ik meteen enthousiast. Ze hebben hier echt alles voor de natuurliefhebber en je ziet direct dat er echte specialisten werken. Ik ga zelf bijvoorbeeld nooit weg van huis zonder een zakmes in m’n zak. Dat hoort toch een beetje bij het buitenleven. Ook dit vind je bij Geluksvogels terug. Je kunt er ook hele mooie boeken vinden over uiteenlopende onderwerpen. Ook juist leuk wanneer je je even wilt verdiepen in iets heel anders, bijvoorbeeld guerrilla gardening. Dit kan je nét weer dat stukje inspiratie geven om je kennis over de natuur en het buitenleven te voeden. Ik kom er heel graag.”

Vogelhuisjes en insectenhotels: Geluksvogels (Schupstoel 5)

Voeding voor de bodem

Het voeden van de grond in je tuin is nodig om ervoor te zorgen dat alles weer een goede basis heeft om op te groeien. Tim: “Dit kun je doen met het strooien van kalk om de zuurtegraad van de grond weer in balans te brengen of met natuurlijke mest of compost. Ik kom hiervoor toch het liefst bij de Welkoop. Die hebben daar hele stapels van liggen zodat je ook direct groots in kunt slaan als dat nodig is.”

Tim is zelf aan het experimenteren met Bokashi - een Japanse techniek waarmee je in twee weken tijd zelf vloeibare compost maken die je weer kunt gebruiken om de grond mee te voeden. Het aanwezige materiaal in de bak wordt gefermenteerd en dit kun je via het kraantje aan de emmer uitschenken over je grond. “Ik houd van dit soort methodes, omdat je daarmee echt de natuur het werk laat doen. Zo kun je bijvoorbeeld ook regenwater opvangen in een regenton bijvoorbeeld, en gebruiken om je tuin mee te besproeien en vochtig te houden. Een goede, vochtige grond zorgt ervoor dat je tuin minder verzakt.”

Regenton, kalk en voeding voor de bodem: Welkoop (Pollaan 50K) en bij de meeste bouwmarkten

Stadstuintjes

Heb je een stadstuintje of een balkonnetje? Ook daar is veel mogelijk. Zo kun je met mooie kleurrijke potten al veel kleur en sfeer geven aan je balkon, terras of tuin. Wil je met bloemen werken die het goed doen in een pot? Kijk dan eens naar de Helleborus, deze wordt al vroeg in het jaar aangeboden en kun je vinden op de markt of bij plantenzaken in de stad. Je kunt ook werken met kleine boompjes, zoals een citroenboom of een olijfboom. Dit geeft ook weer wat kleur aan je tuintje. “Je kunt deze planten en boompjes vinden op de markt, maar ik ontdekte bij Myosotis en Markerink ook een heel mooi aanbod”, vertelt Tim. “En als ik m’n vrouw mag geloven, kun je bij Thuis bij Kaat ook veel leuke dingen vinden om je tuin, balkon of dakterras leuk mee aan te kleden. Zeker de moeite waard om even naar binnen te wandelen.”

Binnen- en buitenpotten: Myosotis (Beukerstraat 89), Bloemsierkunst Markerink (Nieuwstad 22)
Buitenplanten en boompjes: de markt op zaterdag en donderdag, Myosotis, Bloemsierkunst Markerink 
Leuke aankleding voor in de tuin: Thuis bij Kaat (Nieuwstad 23)